HTML

Virág Mánia

Virágok gondozása, a legszebb virágfajták, azaz Virág Mánia!

Friss topikok

  • harmatcsepp waldorf óvoda: @edit1112: Kedves Edit, a blogom itt megtekinthető: www.tartositottviragok.blogger.hu Ha bármi kér... (2011.04.25. 20:20) Tartósított virágok

Linkblog

Archívum

Mikor kell a virágot átültetni?

2010.02.12. 11:40 Virág Mániás

A virág átültetés is egy fontos téma, ezért ez lesz most a következő téma, amiről írni fogok nektek. Mikor kell átültetni a virágot, vagy a növényt, és hogyan kell tenni azt? Most meg tudhatod...

Piros virágElsősorban a virág átültetés akkor javasolt, amikor a növény kinövi cserepét. Hogy mikor növi ki a cserepet az akkor látható, amikor a virág gyökere átszövi a földlabdát, azaz már nem fér el a cserépben a virág gyökere. Akkor is érdemes átültetni a növényt, ha látszik, hogy tápanyaghiányban szenved, és nem hat rá semmilyen tápoldatozás (lehet a földdel van baja, vagy kinőtte ebben az esetben is a cserepet, csak nem vettük észre). Végül de nem utolsó sorban akkor is érdemes eme folyamat végrehajtása, ha a növény levelei, és hajtásai nem fejlődnek megfelelően.

A virágok és más növények átültetése NEM JAVASOLT a virágzó és a nyugalmi időszakban (a nyugalmi időszak novembertől februárig tart, mint azt már említettem előző cikkemben), a legmegfelelőbb időszak erre a tavasz!

A részleges talajcsere átültetés helyett szintén egy jó ötlet lehet, ha nagyméretű növényekkel állunk szembe, vagy törékenyebb virágokról van szó. A részleges talajcserénék nem az egész földet cseréljük ki, hanem csak a felső 2-3 cm-es talajt vesszük ki, és teszünk helyére friss földet. Ez az eljárás tápanyag utánpótlásra jó lehet, de az előbb említett gyökér kiszorulásnál csak az átültetés lehet a megoldás.
 

Szólj hozzá!

Címkék: virág növény gyökér átültetés részleges talajcsere

A virágok helyes öntözése

2010.02.11. 17:15 Virág Mániás

A virágok ápolásánál a legtöbb gondot a helytelen öntözés okozhatja, ezért ma a virágok helyes öntözéséről fogunk beszélni.

Virágok öntözése

Miért káros a virágok túlöntözése?
A túlöntözés miatt a cserépben lévő víz kiszorítja az oxigént, ami a gyökerek számára létfontosságú, és oxigénhiány végett elrothadnak. A gyökerek elrothadása esetén maga a növény képtelen lesz a jövőben vizet és tápanyagot felvenni, aminek eredményeképpen a virág / növény levelei megbarnulnak/sárgulnak, és hullani kezdenek. Fontos ezért, hogy mindenképp kerüljük a cseépben pangó vizet!

Mikor mennyit érdemes öntözni?
November és február között minden növény úgynevezett nyugalmi állapotban van, ebben a szakaszban érdemes mérsékelten öntözni őket. Mindig kizárólag egy ember locsolja a virágokat, mert hetente egyszer kell minden virágot locsolni, és ha egyszerre többen locsolják, akkor felborulhat ez a rend. A víz hőmérséklete 20 fok körül legyen, azaz szobahőmérséklettel megegyező, ha lehet, az a legegészségesebb a virágoknak. Más kikötés nincs, hogy mennyit kéne öntözni, ugyanis ez számos dologtól függ, mint a levéltípus, virágméret, és páratartalom. Ezekre a későbbiekben még visszatérünk :)

Szólj hozzá!

Címkék: virág növény öntözés gondozás

Tartósított virágok

2010.02.10. 16:18 Virág Mániás

Üdvözlök mindenkit Virágos Blogomban! Az első cikk a tartósított virágokról fog szólni, amely egy igen hasznos és pénztárcakímélő típusa a virágoknak.

Tartósított virágokMielőtt azt gondolnátok, hogy ezek csupán művirágok, akkor előre tisztázzuk, hogy ezek élő, valódi virágok. A tartósított virágok tartósságukat onnan nyerik, hogy a virág saját nedvességtartalmát glicerin alapú folyadékkal helyetesítik. Ez a csodalötty segíti a virágokat abban, hogy az megtarthassa eredeti élénk színét, ruganyosságát, selymes tapintását és természetességét. Mielőtt megijednének a kedves olvasók, a glicerinből készült folyadék nem mérgező anyag, mint látjuk jót tesz a virággal, megnöveli az élettartamát és szebbé varázsolja a kinézetét, aminek gyakorlatilag minden ember örülne a világon :)
Azokat a virágokat, amelyeket ilyen glicerinlöttyel kezelnek 4-5 év után is eredeti színűket adják vissza, valamint még 10-15 év után is gyönyörű látványt képesek nyújtani!

A tartósított virágok különösen jól jöhetnek egy menyasszonyi csokor esetén, vagy ballagás esetén, hogy örökre gyönyörködni lehessen bennük! Ezek a virágok azonban nem annyira olcsók, tényleg csak különlegesebb alkalmakra érdemes beszerezni ilyen típusú virágot.

3 komment

Címkék: ünnep glicerin virág növény tartósított virág